Skeppsbron 34, Stockholm
08-410 210 50 info@brightness.se

Brightness coachar studenter

Brightness coachar studenter

Onsdagen den 29 mars arrangerade Timbro en studentdag med bland annat uppsatshandledning, karriärtips och idédebatt. Brightness konsult Petter Jonsson var en av talarna och pratade för studenterna om hur man skriver CV, saker att tänka på vid anställningsintervjuer och allmänna karriärtips.

Jag får ofta frågor på det här temat från kandidater, så det var självklart med stor glädje jag tackade ja till att medverka i detta viktiga arrangemang, konstaterar Petter och fortsätter: Det finns många enkla saker att tänka på när det gäller att skriva CV eller att förbereda sig inför en intervju. Och det kan mycket väl vara de enkla sakerna som gör skillnad för kandidaten i slutändan.

– Som headhunter får jag ofta frågor från studenter som börjar bli klara med sina utbildningar, personer som är på väg att byta jobb eller funderar på att göra det på sikt. Frågor jag mer än gärna svarar på.

Petters svar på de vanligaste frågorna:

1) Jag har inte hört något från rekryteraren eller den rekryterande chefen, ska jag höra av mig?

Absolut, om du undrar över något, har något nytt att tillföra processen och framförallt om du inte fått besked inom utlovad tid. Den som rekryterar har ett ansvar att inte slösa med din tid, och du med deras.

2) Kan jag höra av mig till en arbetsgivare och säga att jag vill arbeta hos dem?

Självklart! Att höra av sig till en arbetsplats där du skulle kunna tänka dig att arbeta är inget konstigt. Pejla av läget, be om ett förutsättningslöst möte eller om att få skicka över ditt CV. Men undvik kanske att höra av dig på daglig basis om kontakttagandet inte är ömsesidigt (ja, det lär ha hänt).

3) Vad ska jag skriva på LinkedIn och vad ska jag skriva i mitt CV?

Skriv det du vill att andra ska läsa. Ett CV kan du med fördel ändra i och understryka olika kompetenser, erfarenheter och färdigheter beroende på vilken tjänst det gäller. Styrkan med din profil på LinkedIn är att den finns tillgänglig hela tiden. Skriv en så tydlig och koncis beskrivning som möjligt, där det inte bara framgår vilka titlar du haft, utan också vilka arbetsuppgifter och vad du uppnått. Även om projektledning varit en given del av ditt arbete som “senior advisor creative manager consultant” så ligger det närmare till hands att den som söker en projektledare söker efter just en “projektledare” med “ledarskapserfarenhet” och inte din fancy byråtitel. Detta gäller såklart också studier. Berätta om vad du studerat, teman på examensarbeten och liknande istället för att bara skriva exempelvis MSc, år x till år y. Och, en bra headhunter hittar dig även om du inte finns på LinkedIn. Men varför inte underlätta lite?

4) Ska jag ha bild i mitt CV?

Det finns många uppfattningar kring det. Men en proffsigt tagen bild som inte är en badrumsspegelselfie är ett enkelt sätt att presentera dig redan innan du klivit över tröskeln hos din framtida arbetsgivare.

5) Hur förbereder jag mig bäst inför intervjun?

Detta går det att skriva uppsatser kring. Men i korthet skulle jag framhålla tre saker att tänka på; (1) läs på om tjänsten/arbetsgivaren, (2) fundera på vilka frågor du kan tänkas få och tänk över konkreta svar som utgår ifrån dina egna erfarenheter så att du kan vittna om hur du hanterat olika situationer tidigare, istället för att svara i generella ordalag och (3) ställ dig frågan hur motiverad du är av tjänsten. Det kan låta klyschigt, men bland de kvalificerade kandidaterna i en rekryteringsprocess är det ofta en av de mest motiverade kandidaterna som får jobbet.