Kommunikationsansvarig press och opinion, Installatörsföretagen

Vi är en bransch- och arbetsgivarorganisation som stöttar våra medlemsföretag i deras vardag samtidigt som vi jobbar för deras framtid.

Våra medlemsföretag arbetar med högaktuella frågor och utgör en central del i arbetet för ökad elektrifiering och energieffektivisering. Installatörsföretagens medlemmar är i centrum för energiomställningen och bidrar i hög grad till att Sverige kan nå klimatmålen.

Våra 3 700 medlemsföretag med sina 56 000 medarbetare installerar, optimerar och kontrollerar värme, ventilation, vatten, el- och kommunikationsnätverk.

Installatörsföretagens uppdrag är att företräda medlemmarnas intressen och ständigt utveckla förutsättningarna för framgångsrikt företagande i installationsbranschen. Tillsammans skapar vi ett modernt, klimatsmart och hållbart Sverige. Det är vi som gör det möjligt.

Se en kort film om Installatörsföretagen och branschen.

Installatörsföretagen söker nu en initiativrik och framåtlutad kommunikationsansvarig press och opinion som med kraft och energi nyttjar den stora potential som finns för organisationen och dess medlemmar att synas med rätt budskap inte minst i samhällsdebatten.

Om rollen

Som kommunikationsansvarig press och opinion på Installatörsföretagen arbetar du i gränslandet mellan kommunikationsavdelningen och den näringspolitiska avdelningen.

Genom aktiv omvärldsbevakning och ett proaktivt arbete gentemot press och media, säkerställer du att Installatörsföretagen syns i samhällsdebatten, i syfte att påverka frågor som är viktiga för medlemsföretagen.

Du bidrar med planering, rådgivning, idéutbyte, underlag och resonemang för att skapa tydlighet och synlighet kring prioriterade frågor.

Du stöttar vd och andra talespersoner med relevant material och genomför budskapsträning. I din roll arbetar du såväl strategiskt som operativt med press- och mediefrågor samt opinionsbildning.

Ditt uppdrag är också att bidra kommunikativt i olika projekt, och stötta organisationen i att sätta budskap, vässa rapporter och kommunicera ut dessa.

Du är en del av kommunikationsavdelningen som består av sex personer, och rapporterar till Installatörsföretagens kommunikationschef.

Huvudsakliga ansvarsområden:
 • Ansvara för den långsiktiga mediaplanen
 • Proaktivt arbeta gentemot media för att skapa tryck i opinionsfrågor och säkerställa att organisationen syns med rätt budskap i samhällsdebatten
 • Sköta omvärldsbevakning, och lyfta fram och agera på relevant material
 • Ansvara för presstelefonen
 • Kommunikativt stöd till vd och andra medarbetare internt, inklusive budskapsträna internt
 • Sköta Twitterkontot
 • Proaktivt delta som kommunikatör i olika projekt och sätta budskap, exempelvis avtalsrörelsen, och andra prioriterade projekt
 • Stötta den näringspolitiska chefen med opinionsbildande underlag
 • Projektleda opinionsbildande projekt, som exempelvis Almedalen

Kandidatprofil

För att trivas och lyckas i rollen har du ett stort intresse för politik och samhällsfrågor. Du gillar att arbete med press och media, är en god skribent med förmåga att plocka ut det viktiga och formulera budskap. Du följer utvecklingen av det digitala landskapet och kan förpacka ett budskap anpassat efter plattform och målgrupp. Du är en prestigelös lagspelare och besitter ett mått av integritet. Du har erfarenhet av vad det innebär att arbeta i en demokratiskt styrd organisation, gärna en opinionsbildande sådan. Och, framför allt, du vill vara med och påverka för ett mera hållbart samhälle!

Kvalifikationer/erfarenhet
 • Erfarenhet av att ha arbetat med press och media, såväl proaktivt som reaktivt, i en opinionsbildande organisation.
 • Kunskap om politik och samhällsfrågor samt god förståelse för nyhetslogik.
 • En mycket god skribent, van vid att skriva engagerande texter för olika målgrupper, digitala kanaler som webb och sociala medier samt debattartiklar och pressmeddelanden.
 • Förmåga att driva processer och projekt mot uppsatta mål.
 • God samarbetsförmåga.
 • Flexibel.
 • Dokumenterad erfarenhet av att arbeta med PR och pressfrågor.
 • Relevant högskoleutbildning inom kommunikation eller samhälle/ekonomi alternativt arbetslivserfarenhet som bedöms som likvärdig.
 • Erfarenhet av arbete i en politisk miljö är meriterande, liksom kunskap om arbetsmarknadsfrågor.

Övrigt

Tjänsten är en tillsvidareanställning vid Installatörsföretagens kontor på Ringvägen i centrala Stockholm. Installatörföretagen erbjuder goda utvecklingsmöjligheter och ett utvecklat digitalt arbetssätt. Installatörsföretagen tillämpar 6 månaders provanställning.

Välkommen till en organisation och bransch där mycket händer. Det är installatö­rerna i våra medlemsföretag som gör Sveriges satsningar på en klimat- och energiomställning möjlig genom installation av ny teknik. 

Ansök här. Senast den 5/10.

För mer information om rollen, vänligt kontakta Brightnesskonsult Susanne Ahlström, 070- 604 42 97 alt. susanne.ahlstrom@brightness.se. 

Dela uppdraget på sociala medier

Liknande uppdrag

Kontaktuppgifter

Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon

Teamet

Teamets kontaktuppgifter.