Näringspolitisk expert inom klimat och energi till Teknikföretagen

Sverige är ett av världens främsta exportländer när det gäller innovation och teknik, där företag som Volvo, Ericsson och Scania är några av de största aktörerna. Gemensamt för trion är att de är medlemmar i Teknikföretagen. Genom bland annat juridisk rådgivning och politiskt påverkansarbete får de tillsammans med drygt 4200 andra medlemsföretag stärkt konkurrenskraft.

Nu stärker Teknikföretagen sitt näringspolitiska arbete och söker en näringspolitisk expert inom klimat och energifrågor med syfte att ta större plats i debatten nationellt och på EU-nivå genom att lyfta industrins perspektiv inom just hållbarhetsområdet.

Om rollen På den näringspolitiska avdelningen arbetar ca 20 medarbetare uppdelade i fyra enheter. I rollen som näringspolitisk expert inom klimat och energi rapporterar du till enhetschefen för Handel och Hållbarhet. Enheten ansvarar för sakkunskap och påverkansarbete inom områdena klimat, energi, miljö, infrastruktur, handel och produktkrav i nära samarbete med övriga enheter.

I arbetet ingår att initiera och utveckla dialogen med medlemsföretag, myndigheter, politiker, journalister och andra branschintressenter. Du upprätthåller nätverk av nyckelpersoner och företräder Teknikföretagen i interna och externa sammanhang.

Du följer och påverkar de centrala processerna inom ditt sakområde både nationellt och på EU-nivå. Du tar löpande fram beslutsunderlag, policydokument och förslag på kommunikativa insatser inom området. Arbetet sker i nära samarbete med Teknikföretagens medlemsföretag genom att ta fram remissyttranden och skrivelser.

Du arbetar även proaktivt genom omvärldsbevakning för att analysera, kartlägga och utveckla strategier för policy inom utpekade ansvarsområden.

Vem är du? Vi söker dig som delar synen på att näringslivet spelar en avgörande roll för Sveriges fortsatta välfärd och att en grundförutsättning för att lyckas med klimatomställningen är att stärka Sveriges konkurrenskraft.

  • Du är en utpräglad lagspelare som sätter organisationens bästa först.
  • Du besitter god sakkunskap inom energi och klimatområdet samt har kompetens inom påverkansarbete.
  • Du har förmågan att snabbt sätta dig in i ett nytt område och bedöma vad som är viktigt och prioriterat.
  • Du har ett stort intresse för samhällsfrågor och god förståelse för hur politiska beslut och lagstiftning i Sverige och på EU-nivå påverkar teknikföretag i Sverige.
  • Du har en god analytisk förmåga och kan självständigt från resultatet av en dialog med medlemsföretagen och bevakning av utvecklingen i omvärlden ta fram förslag till Teknikföretagens prioriteringar och policyförslag.
  • Du är en god skribent och har förmågan att ta fram skriftliga underlag som remisser, officiella skrivelser, debattartiklar etc.
  • Du är en skicklig relationsbyggare och trivs i rollen att företräda Teknikföretagen. Du är kommunikativ, har en stark egen drivkraft.
  • Du har en akademisk examen ex som civilingenjör eller statsvetare. Vi tror att du har erfarenhet från att ha arbetat inom t.ex. ett teknikföretag, departement eller myndighet.
  • Du behärskar svenska och engelska i tal och skrift.

Att du gillar teknik och att vara i framkant med den tekniska utvecklingen ser vi som en självklarhet.

Att arbeta på Teknikföretagen Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid vid vårt kontor vid Östermalmstorg i Stockholm. Vi erbjuder en trevlig arbetsmiljö med bra förmåner, med egen träningslokal och lunchrestaurang i huset. I vårt kontorshus finns möjlighet att parkera sin cykel eller moped och att tillfälligtvis också hyra en parkeringsplats för bil.

Våra värdeord som genomsyrar verksamheten är: Respekterande, Engagerade, Professionella och Modiga.

Om du vill veta mer om tjänsten är du välkommen att kontakta Maria Rosendahl Näringspolitisk chef, tfn 08-782 09 77, e-post maria.rosendahl@teknikforetagen.se. Det går också bra att kontakta Mona Hill, HR-chef, 08- 782 08 04, e-post mona.hill@teknikforetagen.se.

I denna rekrytering samarbetar vi med Brightness Executive Search. Vid frågor, kontakta rekryteringskonsult Anna-Karin Engvall, tfn 0707-323007, e-post anna-karin.engvall@brightness.se.

Låter det intressant? Välkommen med din ansökan med CV och personligt brev senast den 9 januari 2022. Urval och intervjuer sker löpande så vänligen skicka in din ansökan så snart som möjligt.

Detta uppdrag är nu avslutat.

Dela uppdraget på sociala medier

Liknande uppdrag

Kontaktuppgifter

Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon

Teamet

Teamets kontaktuppgifter.