Riksförbundet HjärtLung söker Generalsekreterare

Riksförbundet HjärtLung är en rikstäckande patientorganisation med cirka 35 000 medlemmar som arbetar för att alla med hjärt-, kärl- och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet. Det gör vi genom att påverka vårdpolitiker, samarbeta med hälso- och sjukvården, stödja forskning samt utveckla anpassade livsstilsaktiviteter för våra medlemmar. Riksförbundet HjärtLung är partipolitiskt och religiöst obundet och drivs av ideella krafter i föreningar på riks-, läns- och lokalnivå. Vår värdegrund är allas lika värde. Hjärtat i vår verksamhet är den gemenskap och de aktiviteter som våra lokalföreningar erbjuder runt om i landet. Vi har varit verksamma i över 80 år.

Vill du leda en av Sveriges största patientorganisationer och tillsammans med medarbetare och förtroendevalda ta organisationen till nästa nivå? Känner du ett engagemang för att alla med hjärt- kärl- och lungsjukdom ska få bästa möjliga vård och livskvalitet? Har du gedigen erfarenhet av arbete i civilsamhället? Är du en relationsinriktad och tydlig ledare med erfarenhet av påverkansarbete och opinionsbildning? 

Välkommen att söka tjänsten som Generalsekreterare på Riksförbundet HjärtLung.

Om rollen

Som Generalsekreterare är du förbundets högsta tjänsteman. I rollen ska du med god strategisk blick fortsätta att utveckla förbundets verksamhet med utgångspunkt från beslut av kongress och förbundsstyrelse. Du tar fram förslag till verksamhetsplan och budget som fastställs av förbundsstyrelsen samt verkställer och följer dessa. Du säkerställer att våra prioriteringar och arbetsformer är så effektiva som möjligt. Du har medlems- och patientperspektivet i fokus.

Rollen innebär löpande dialog och samarbete med både medarbetare, förtroendevalda i våra distrikt och föreningar samt en rad olika externa intressentgrupper. Du rapporterar till, och arbetar mycket nära vår ordförande. På kansliet som är beläget på Södermalm i Stockholm finns tolv engagerade och kompetenta medarbetare.

I kärnuppdraget ingår att fortsätta utveckla en stark medlemsnytta för befintliga medlemmar, samt på ett systematiskt och strategiskt sätt attrahera nya. Detta för att säkerställa vår relevans och styrka i påverkansarbetet, samt vår finansiella grund. Vårt mål är att bli den största patientorganisationen och vi vill fortsätta utveckla vår starka röst i samhällsdebatten med patienterna i fokus.

Du representerar och företräder Riksförbundet HjärtLung i en mängd olika externa sammanhang. Tillsammans med bland annat vår ordförande är du talesperson för organisationen i media och vid möten med opinionsbildare, politiker och tjänstemän. Du välkomnas också att initiera och aktivt arbeta för att utveckla samarbeten och partnerskap.

Exempel på arbetsuppgifter

 • Leda och fördela samt prioritera arbetet inom förbundskansliet med ett coachande förhållningssätt.
 • Bereda ärenden till styrelse och arbetsutskott, samt säkerställa att dess beslut genomförs i organisationen. 
 • Säkerställa genomförande och uppföljning av verksamhetsplan inkl. budget.
 • Kontakter med länsorganisationen, förtroendevalda, systerorganisationer, myndigheter, opinionsbildare, politiker och andra beslutsfattare.
 • Utveckla samarbetsformer med både interna och externa intressenter samt säkerställa medlemstillväxt.
 • Beakta och bevaka viktiga frågor för förbundet i syfte att stärka vår långsiktiga strategiska utveckling och ekonomiska stabilitet. 
 • Utveckla vår position som en modern patientorganisation med patienternas och allas lika rätt till bästa möjliga vård och livskvalitet i fokus.

Vem är du?

För att lyckas i rollen har du bland annat:

 • Relevant akademisk examen/eftergymnasial utbildning samt arbetslivserfarenhet med personal- och budgetansvar i medlemsburen sektor.
 • Goda ledaregenskaper med en tydlig samt coachande och engagerande approach.
 • Stark kommunikativ och relationsskapande förmåga med erfarenhet av att representera din arbetsgivare i externa sammanhang.
 • Kunskap om, och erfarenhet av, påverkansarbete och opinionsbildning.
 • Intresse för politik och samhälle generellt, samt vård- och patientperspektivet specifikt. 

Vidare har du ett strukturerat arbetssätt med hög arbetskapacitet samt förmåga att växla mellan långa och korta perspektiv i ditt arbete. Du är duktig på att prioritera och hålla fokus i en verksamhet med oändliga möjligheter, samt skapa engagemang och arbetsglädje hos människor runt omkring dig.

Ytterligare information & ansökan

Tjänsten är en heltidsanställning med tillträde snarast möjligt då vår nuvarande Generalsekreterare har gått vidare till annat jobb. Resor i tjänsten, till exempel möten med våra läns- och lokalföreningar, och olika andra intressenter förekommer.

I denna rekrytering samarbetar vi med Brightness Executive Search. För ytterligare information, kontakta Kristofer Myrevik, 070-306 43 17, kristofer.myrevik@brightness.se 

Varmt välkommen med din ansökan (CV + personligt brev) som vi gärna vill ha senast 11 juni via länken nedan. Ansökan mottages enbart på detta sätt.

ANSÖK HÄR

Dela uppdraget på sociala medier

Liknande uppdrag

Kontaktuppgifter

Kontakta gärna oss så hjälper vi dig.

Telefon

Teamet

Teamets kontaktuppgifter.